2006-08-23

kétszázhatvanegyedik bejegyzés - ítéletidő

na üdv. elindult valami az előző postomban. jött rá reakció is. érdemes elolvasni a kommenteket. lég hihetetlen számomra, hogy van aki így vélekedik és azt mondja, hogy csak a természet hibás az 5 halottért és 250+ sebesültért.
mindenekelőtt idézném 1 az 1ben barátnőm irományát a dologgal kapcsolatban (innen)
"Durva volt a tegnapi tűzijáték

És akkor most finoman fogalmaztam... mielőtt elindultunk, Stoker huga még szólt, hogy vigyünk ernyőt, mert esni fog. Ezt persze szépen elfelejtettük, de valahogy nem is bánom így utólag, mert ha viszünk, abból nem maradt volna sok, az biztos. Mikor az Örsön leszálltunk a buszról, úgy tűnt, mindenki a tűzijátékra igyekszik, a metró mégsem volt tele, mi az Astorián ki is szálltunk és célba vettük az Erzsébet hidat. A bal oldalát. A tömeg a Ferenciek terétől kezdett durvulni... valaki énekelt egy emelvényen, a tömeg továbbsodort minket, néhányan megálltak kamerázni. Kijutottunk a Dunapartra a Márc. 15 térnél, kerestük a helyünket, mellettünk izmos német túristák örömködtek, meg egy csapat kölyök, akik kifejezetten hangosak voltak. Rá kéne gyújtani, de inkább ne, mert túl magas a gyerekkoncentráció és azért itt mégsem kéne. Becéloztunk néhány jókedvű fiatalt, kezükben dobozos sör virított, szájukban cigi. Rágyújtottunk mellettük, ekkorra már javában villámlott, a Gellért hegy jobb oldalán a vár felé, később a hegy bal oldalán is. Az utcai villanyokat leoltották, hamarosan feltűnt az égen az első rakéta... nagyot durrant, az egész tömeg egy emberként rezzent össze... 5 perccel ezután elég durván elkezdett fújni a szél, tolta az emberek arcába a füstöt. A dolog akkor kezdett igazán vicces lenni, mikor a még égő tűzijáték-foszlányok is a tömegben landoltak... az emberek lassan kezdtek elszivárogni, mi meg örültünk, hogy első sorból nézhetjük az eseményeket. Eleredt az eső. Kell pulcsi? Inkább felveszem, mert kicsit hűvös van már. De ugye maradunk? 2 és fél másodperc múlva olyan erejű szél söpört végig rajtunk, hogy gyakorlatilag bőrig áztunk egy szemvillanás alatt. Ezren rohantak kétezerfelé... Mondom, ez kezd nem vicces lenni, be kéne húzódni valahova. Kézenfogva rohantunk, először be egy kapualjba, természetesen tele volt, rohanás tovább... be egy utcába. Rossz ötlet volt, mert a szél erejét felerősítette a csatorna-hatás és lépni nem lehetett, úgy lökdösött jobbra balra. A tetejébe még egy adag jeget is kaptunk a nyakunkba. Ez még mind semmi, mert egyszer csak azt vettem észre, hogy nem kapok levegőt... a szél az arcomba lökte az esőcseppeket, jegestöl mindenestöl, plusz utcai por plusz tűzijáték maradványok. Nem volt egy kimondottan kellemes érzés. Egy pillanatra megijedtem, hogy akkor most mi lesz, de aztán nem lett semmi, mert Stoker berángatott egy kocsi segge mögé és ott már egész elviselhető volt a dolog, mi több, még levegőt is kaptam... az eső még nem állt el, de mi azért kimentünk, hogy megnézzük a tűzijáték végét, ugyanis még tartott, sorra lődözték fel a szebbnél szebb CUCCokat... álltunk egy negyed órát összeölelkezve az esőben, míg véget nem ért a műsor. Meg kell hagyni, marha szép volt és nagyon sajnálom, hogy így elmosta a vihar. Elég nagy szemétség volt, hogy őszinte legyek... na mindegy... de azért nem volt rendes dolog a vihar részéről... :/
Hazafelé menet sok bajunk volt, a pulcsimból csavarrtam ki vagy 2 liter vizet, Stoker úgyszintén. A [vadonatúj citromsárga Converse torna]cipőmben legalább 1 liter víz cuppogott, minden egyes lépésnél, elég szar érzés volt. Fáztam, a nadrágom csúszott le folyamaosan, mert csurom víz volt, és elázott a cigink... de még így is szerencsésen megúsztuk, ahhoz képest, hogy nagyon sok embert vittek kórházba és többen meg is haltak... felejthetetlen aug. 20-a volt ez számunkra, azt hiszem... egy biztos, kaland az élet..."

na. akkor kiegészíteném a vihar kicsit részletesebb leírásával.
nem egy vidám dolog mikor az esőben nem látsz 2 méterre se. víz, jég, por és puskapor. a szemét az ember nem tudja nyitvatartani és a jégeső tényleg fáj, úgy ütötte az arcom. lépni sem lehetett és levegőt is nehezen kaptunk. tényleg.. aztán megláttam pár embert a földön guggolni és akkor jött az ihlet, hogy nekünk is kocsi mögé kéne menekülnünk. ot legalább ki tudtam nyitni a szemem. és akkor láttam a sok rémült rohanó embert. bokáig vízben állva.. leírhatatlan érzés volt. félelmetes. mások (mint pl. húgom) még szerencsés volt, mert ők a margit híd alatt vészelték át a húzós részét egy nagy tömeg közepén. mi egy mellékutcában éltük át. de még mindíg szerencsések vagyunk, mert nem repült a fejünkre cserép/pohár/villa/tányér/kés.. meg mert nem dőlt ránk fémrudakból tákolt akármi. nem hullott a fejünkre letört faág, vagy nem dőlt ránk egy egész fa. és még a dunába se hullottunk bele.
miután hazaértünk és már megszáradtunk néztünk egy kis tévét. hír tévét, mert ott legalább mondtak valamit. ott mondták el, hogy a vizirendőrség a csónakosokat asszem 1 órával a műsorkezdés előtt figyelmeztette, hogy nem kéne kimenni, mert nagyon nagy "orkán erejű" vihar lesz.
ennyit erről, hogy nem lehet szólni a népnek se.

naésakkor most a saját szubjektív véleményem a történtekről.
×a média és a rendőrség:
teljes hírzárlat? MIVAN? egész este teljes hírzárlat?? ez aztán a nemsemmi. nézzük a műsort. hír tv 10 percenkent csak ezzel foglalkozik és próbálja kideríteni, hogy hány sebesült, mi a helyzet, stb. ez a helyes, nem?
csigás/vöröskettes. random szar film. ennyi.
rtl klub. na igen. itt kicsit meglepődtem.. ill ez így nemigaz. elkezdtem üvöltözni a nappaliban. mert kicsit hihetetlen volt számomra, hogy egy 40 perces összeállítást leadnak a délutáni repülőversenyről, miközben ugyanekkor többszázan tartanak vagy már vannak kórházban az este miatt. miközben többen meghaltak vagy súlyosan megsérültek és kész káosz az egész város.. és a kibaszott repnapról tudósítanak. ennyi. hánynom kell...
×a szervezés: emberekre jön a még égő tüzijáték? a hatalmas szélben lövik a cuccokat? erre nehéz mit mondani. arra, hogy nem szóltak az embereknek. arra, hogy nem vették figyelembe a OMSZ előrejelzéseit? arra, hogy nem csekkolják a bejövő emaileket? hát aki azt mondja, hogy ezekután az OMSZ a hibás, mert "miért nem hívta fel a szervezőket, hogy megkapták-e az emailt". ezmost komoly? 2006ban?? magyaroroszág...
méghogy akkor mégnagyobb lesz a pánik, ha szólnak az embereknek. méghogy akkor baj lesz... igaz, hát hógyne. ne szóljunk nekik, így legalább csak akkor pánikolnak, mikor már megvolt a baj. így legalább a fák, meg a víz öli meg az embereket, nem akármi más. igen, fel vagyok háborodva. nagyonis.
és az, hogy nem halasztják el, de lövik tovább a rakétákat. hátha még az is megöl valakit. erre nehéz mit mondani.
ja és örülünk neki, hogy a közvilágítást nem kapcsolták vissza és a szerencsésebb mentősök olyan sebesültet láttak el, akit megtalált valami tévéstáb, mert azoknál van világítás is..
ezek után aki azt meri mondani, hogy a szervezők, budapest és az aki felbérelter ezt a bagázst nem hibás.. arról megvan a véleményem.
végezetül egy rövid kérdés. mi a jó fasznak van katasztrófavédelem itthon? mi a jó fasznak ha nem ezt megelőzni, vagy orvosolni, vagy AKÁRMI. lehet itt a főfőfő embert felelősségre kéne vonni. jabocs, nem lehet, mert az a Demszky. akkor mind1. remélem megválasztják megint azt a 'zseniális' embert, megérdemli. mostmár emberek is haltak meg részben miatta.
cserébe a tűzoltók még ma is vágták és még holnap is fogják vágni a fákat.
2006 aug. 20 ismét egy fekete napja a magyar történelemnek. nagyon szomorúak a történtek, de elsősorban felháborító és kimondhatatlanul dühítő. főleg, hogy ezt megússzák szárazon., mert megfogják. magyarországon gond nélkül.. remélem az egészet az OMSZre kenik, mert egyedül ők nem tehetnek semmiről.

potd most nincs. majd ha más a téma, vagy ha csekkoltam apám képeit a kidőlt kőbányai fákról.. aludjatok jól és gondolkodjatok el ti is a történteken.. borzalmas..
EDIT
majd kihagytam. és az hogy létezik, hogy Székesfehérváron elmaradt az egész tüzijáték meg mindenszar? az hogy lehet, hogy ott gondolnak az emberekre? tényleg csak az időjárás a felelős? kurvára nemhinném...
EDIT

bejegyzés vége

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

A fenti iromannyal csupan egyetlen pontban tudok egyeterteni: a szervezok valoban leallithattak volna legalabb a raketazast. Maskepp fogalmazok: LE KELLETT VOLNA ALLITANIUK (az egyik emberuk igy is tett egyebkent). Mas dolog: Katasztrofavedelem nem hibas (max. amiatt, hogy nem olvastak el egy KATASZTOFARA NEM UTALO emailt). Demszky... OMG, ne mondj (irj) mar ilyeneket. Mi az istenert lenne o hibas? De most komolyan? Mit tudott volna tenni, leallitani a tuzijatekot, mondvan, hogy "emberek vigyazat, 1 ora mulva LEHET, hogy nagy vihar lesz"? Egyszeruen nem volt biztos a termeszeti csapas bekovetkezte. Ez tiszta vis maior volt, nincs mit tenni. En is sajnalom a sebesulteket, a karosultakat, azokat, akiknek az eletet vette a vihar, de nincs ertelme vagdalkozni, hogy ez meg az meg amaz a felelos. Nincs felelos. FELELOTLEN ember van, megpedig a szervezok kozott, mert folytattak a tuzijatekot. (Btw, mint mar emlitettem, nem voltam ott, de tudtommal a tuzijatekban hasznalt robbanoanyagok senkiben nem okoztak kart - ha megis, akkor tevedtem, elnezest.) Most biztos "megvan rolam a velemenyed", de legfeljebb a szervezo ceg teheto felelosse, es ok is "csak" azert, mert nem allitottak le akkor a tuzijatekot - habar ez a halottak szamat jelenlegi tudasunk szerint nem befolyasolta volna. Nem tudom, elismertek-e, hogy hibaztak; el kene. Ez lenne a minimum. De ezen kivul tenyleg senki nem hibaztathato, barmilyen hihetetlenul is hangzik. Masreszt hiaba szolnak akar 1 oraval a 1.5 millios tomegnek, az orszagos rendorfokapitany is megmondta, hogy a nep "hazaterelese" 2-3 ora, szal... Gondolj bele, mi lett volna, ha epp ott varjatok a tuzijatekot, erre bejelentik hirtelen, hogy "hoppa gyerekek elmarad, mert istentelen durva vihar jon". Ez esetben konnyen elkepzelheto (sot, merem valoszinusiteni), hogy MEG TOBB halottja es sebesultje lett volna a rendezvenynek. Felreertes ne essek, nem vedeni akarom a szervezoket, de a vihar olyan idoben lehetett volna max. elorejelezheto, amikor a tomeg mar "feloszlathatatlan". Nehez egy ilyen termeszeti csapas ellen vedekezni sajnos. Csak ennyit akartam mondani.

Névtelen írta...

én is ugyanezt próbáltam leírni az előző két postomban kb. el tudom képzelni, ahogy a nagy viharban menekül másfél millió ember, és közben mind ordítják, hogy kibaszott gyurcsány, te tehetsz erről is :d azért ez abszurdum.

abban utólag egyet értek, hogy le lehetett volna állítani a tüzijátékot, de szerintem írtam már előzőleg, hogy ez nem befolyásolta volna a dolgokat (sőt, rage is leírta). pedig pláne te vagy az stoker, aki tudja, hogy mennyire utálom ezt a hatalmon lévő kormányt, de ezúttal meg sem fordult a fejemben, hogy rájuk mutogassak. elhiszem, hogy szar, mert te ott voltál live & direct és átélted, de ez még nem jogosít fel arra, hogy rámutassál emberekre, hogy te és te és te tehetsz róla, amikor gyakorlatilag kurvára senki. azt meg vedd észre, hogy nem ugyanaz szólni 6-8 csónaknak/hajónak, hogy vihar lesz, mint közölni másfél millió emberrel... azt viszont mélységesen elítéltem én is, amikor nyilvánosságra hozták a felelősök neveit.

hihetetlen ez az ország. minden szempontból bazdmeg.

Stoker írta...

hát elárulnám, hogy mint egy átlagos senkinek, egy polgárnak jogom van arra mutogatni akire akarok és jogom van leírni a véleményem. az meg, hogy nem egyezik a tiétekkel egy másik dolog.

előző postomhoz kommentben írtam egy szót. elővigyázatosság. ismeretlen ez a szó számotokra? nem 10 perc alatt kellett volna feloszlatni a tömeget. még délután le kellett volna fújni, mert azt, hogy ekkora vihar lesz, azt nem tudták, de hogy nagyon esni fog elég erősen sejtették. ez magában még nem ok a rendezvény lefújására (bár sztem az). de ok az elővigyázatosságra. folytassam?

ez az én véleményem, az meg a tiétek. túl van tárgyalva. meggyőzni nem fogtok az igazatokról és énse titeket az enyémről.
lehet csak én tartom nem véletlennek, hogy ugyanez a társaság gyujtotta fel a gellérthegyet, meg a hajót 2 éve (ugye?). mondom ez csak az én szubjektív véleményem. így kezdtem a postomat is, nem? akkormeg? :)

Névtelen írta...

Igazad van. Csak sajnos aug. 20-a akkora esemennye notte ki magat, hogy nem sok ember merte volna megkockaztatni a lefujasat (ugye mi van, ha megsem arra tart a vihar).

Konomita írta...

Hát ja... elég sok mindent kellett [volna] mérlegelni órákkal a rendezvény kezdete előtt... lesz-e vihar? Igen. Mekkora? Tudjafaszom, de nagy... lefújjuk? Mi a fenének? stb stb de arra lennék igazán kíváncsi, hogy ki mondta ki a végszót? Hogy "legyen"... kimondta-e valaki egyáltalán? Nem otthon vacsiztak-e éppen és szartak bele az egészbe a faszán hang- és hőszigetelt otthonukban, ahol a viharnak még az előszelét sem lehetett érezni...

zolle írta...

szerintem ebből felesleges politikát varázsolni
és nemigaz hogy nincs felelős. ott a meteorológiai szolgálat, mér nem hívták fel az xy-t. ott a katasztrófavédelem. ott a lebonyolító cég. ott a demszkáj.

igaz, valamennyire azok is hibásak akik kimentek, mert mondta a tv hogy eső lesz, de 1. az eső nem jelent tornádót, legalábbis eddig nem jelentett. 2. ha a tv azt mondja eső lesz, akkor szikrázó napsütésben lesz részünk. szóval nem hihető hírforrás.

de könyörgöm, ferihegyen leállították a légiforgalmat, több városban elmaradt a tüzijáték, bécsből kaptak híreket hogy ott mekkora vihar volt. -> fehérvárról szintúgy jött az info hogy vihar van. szerintem ez egy jól behatárolható egyenes vonal pest felé.

ámde. hogy kicsit magyarázzam a miérteket. demszkáj szarik bele a városba, csak az Audi Q7 fontos neki, Touareg, X5, vagy valami nagy disznó SUV. A meteorológia olyan amilyen. Katasztrófavédelem? nemtom. De! A cég, aki lebonyolította, nem kért időjárásjelentést erre az időre, pedig meg tudták volna mondani percre pontosan, mikor mien idő lesz. Így spóroltak mondjuk 20e forintot. Aztán ha leállítják, akkor kárbamegy csomó töltet, a tévék nem vetítik tovább, és nem kapják meg a percenkénti bele-se-merek-gondolni-hány-milliót.
gusztustalan világban élünk, és úgy néz ki 4 halott (asszem most épp ennyi) bele van kalkulálva egy állami ünnepségbe.

Stoker írta...

ja már csak 4 halott. tegnap még 5 volt. de biztos csak én hallottam félre.
az omsz meg telefonált. :)
ja és asszem Kőszeg volt az egyik olyan település ahol a táncos műsor közben lefújtak mindent.
a parádét már agyonbiztosítják vihar idejére. lehet mégiscsak lehet előre gondolkodni?

és aki meg azt mondja, hogy még jó, hogy nem szóltak a népnek, mert pánik tört volna ki, az nem gondolkodik. vagy igen, csak nem látok abban logikát, hogy 'esőben' 10 perc alatt miért lehet jobban 'menekülni' mint 30perc/1óra/akármennyi de több idő és még kivilágított száraz utcákon.
még jó, hogy csak az időjárás a felelős.
egyébként ha nincs felelős a kibaszott kormánynak akkor is felelősséget kell vállalni a polgáraiért bajban.
de biztos csak én vagyok túlzottan átlagmagyar. és tényleg kicsit nagy ügy lett ebből az egészből. lehet nem véletlenül....

zolle írta...

nem a kormánynak kell felelősséget vállalnia a polgáraiért
hanema polgármesternek, elvégre ez az "ő városa, az ő emberei"
láttam a tévében és hányinger volt amit nyilatkozott.

Névtelen írta...

Én csak annyit mondok, hogy a meterológia nem tehet róla, mert 5 órával korábbra 85-90%-ra később, meg még pontosabban meg udják mondani, hogy milyen idő lesz. Az egész országon végigment ez a "vihar" Tudtak róla, csak leszarták.
Megjegyzem bármilyen kültéri rendezvnynél az az első, hogy megnézem milyen idő lesz, hétre, napokra előre. Még akkor is, ha ez csak egy vacak party valahol Suttyomfalván 3 embernek is. Főleg, ha nyitott helyen van az egész.
Még további két gondolat kavarog a fejemben, mégpedig az, hogy ez a tüzijáték meg népszórakoztatás kezd olyan lenni, mint a kenyeret és cirkuszt a népnek elv. 250 millió (vagy tudomisén) egy kis lövöldözésért, amikor az ország gazdasága romokban. Igencsak érdekes. Annak ellenére, hogy ez a tüzijáték mennyire egy népszórakoztató dolog lett, és hogy milyen ünnke köré is szervezték.
A másik pedig inkább általános emberi, hogy megvolt a baj jól beszoptuk, majd legközelebb védekezünk ellene. Mindenki a maga kárán tanul? Úgy látszik igen.
Megjegyzem, hogy én ez idő alatt Visegrádon voltam, ahol 15 percig csepergett az eső, meg borult ég, semmi komoly szellő, de a Tátrában volt ilyen viharban részem. Amikor túrázol 2000 méter felett a Tártában (10 perc alatt a tiszta égből borult lett) és 1 perc alatt szétázol és a jégeső úgy ver, hogy lépni se tudsz, csak legugolni és várni a sziklás hegyoldalban. Nem kellemmes. mint ahogy az sem, hogy tőled 100 méterre csap bele a villám a villanypóznába.
használjatok kevesebb dezodort, nem lesz ilyen elcseszett időjárásunk:D